DeliciousEating

Drób

Udka z kurczaka faszerowane mięsem i pieczarkami

C:\fakepath\DSC04121.JPG

 

Podane niżej ilości farszy wykorzystałam na 4 udka

z których wyszło 8 kawałków mięsa

 

 

Farsz mięsny (użyłam do reszty udka)

30 dkg  mięsa mielonego (wieprzowina)

1 jajko

1 cebula

1 duży ząbek czosnku


majeranek

1 mała czerwona papryka starta na dużych oczkach


sól, pieprz

Poprzez połączenie ze sobą wszystkich składników

otrzymamy farsz

 

 

Farsz pieczarkowy (użyłam do pałek)

0,5 kg pieczarek

jedna średnia cebula

2 łyżki masła, sól, pieprz.

Pieczarki umyć bardzo starannie, pokroić bądź zetrze na tace

cebulkę zetrzeć na tarce

W rondlu rozpuścić masło, włożyć na nie utarte pieczarki

z cebulą,

posolić i popieprzyć

Gotować tak długo aż cały sok jaki puszcza pieczarki nie

wyparuje

a konsystencja będzie idealna do nadziewania nią mięsa

 

Wykonanie:

 

Udka przeciąć wzdłuż i wyjąć kości

poniżej filmik dla osób, które nigdy tego nie robiły

tutaj

 

Następnie

mięso rozbić tłuczkiem

natrzeć solą

przygotowanym wcześniej  nadzieniem faszerować udka

zwijając delikatnie  w roladkę

i układać jedno obok drugiego w żaroodpornym naczyniu

 

C:\fakepath\DSC04090.JPG

 

C:\fakepath\DSC04092.JPG

 

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C
Piec pod przykryciem około 30-40 minut, następnie zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 180 st. C  aby udka się jeszcze podrumieniły.

 

C:\fakepath\DSC04123.JPG


S M A C Z N E G O !!!!

Durszlak.pl Blogi Lista Blogów Kulinarnych Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych
zBLOGowani.pl
zBLOGowani.pl