DeliciousEating

Na słodko

Murzynek z jabłkami

 

DSC04050.JPG 

Składniki:

 

1,5 szklanki oliwy

2 szklanki cukru

4 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki sody

2 płaskie łyżeczki cynamonu

5 jajek

1 łyżeczka kakao

1,5 kg jabłek

 

 Sposób przygotowania:

 

1. Oliwę, cukier i jajka utrzeć.

2. Dodać zmieszaną mąkę , sodę , cynamon i kakao  - wymieszać.

3. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry  i dodać do ciasta.

4. Wylać na blachę (wyłożyć ją papierem do pieczenia albo wysmarować margaryną) i piec 45 – 60 min w mocno nagrzanym piekarniku.

5. Po wystudzeniu można polać czekoladą.

 

 

 

 DSC04054.JPG

 

 

 (Placek, który widać na zdjęciach zrobiłam na małej tortownicy z połowy porcji).

 

 

 

 

Durszlak.pl Blogi Lista Blogów Kulinarnych Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych