DeliciousEating

Drób

Filety kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem

DSC04000.JPG

 

Składniki na 3 porcje:

 

(dodam, że danie to jest bardzo sycące i przygotowane przeze mnie porcje zaspokoiły apetyt osób je spożywających;-))

 

1 opakowanie ciasta francuskiego,

1/2 fileta z kurczaka (surowy filet doprawiony ulubionymi przyprawami),

6 dużych pieczarek (startych na tarce i podsmażonych na łyżce masła wraz z pokrojoną 1 średnią cebulką z dodatkiem soli i pieprzu),

10 dag startego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

 

1. Ciasto francuskie wyjęte z lodówki przyciąć do odpowiednich rozmiarów.

2. Każdą porcję ciasta naciąć – jak na zdjęciu.

 

DSC03992.JPG

3. Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na nią porcję ostudzonych pieczarek, a na wierzchu posypać serem.

 

DSC03996.JPG

4. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy).

 

DSC03997.JPG

5. Gotowe porcje włożyć na 15 minut do lodówki, a potem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

 

DSC03998.JPG

6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (Piec 35-40 minut).

7. Ciasto powinno zrobić się złociste i kruchutkie.

 

DSC03999.JPG

  

 

Danie jest bardzo sycące, więc wg mnie nie wymaga już dodatku żadnych ziemniaków, frytek czy ryżu. W zupełności wystarczy lekka surówka. Ja podałam tak przygotowane danie z serem mozzarella i pomidorem :-)

 

 

 

 

Durszlak.pl Blogi Lista Blogów Kulinarnych Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych