DeliciousEating

Wieprzowina

Goł±bki z ryżem i mięsem

 

gołąbki 2.JPG

 

Kapusta:

Z kapusty wycinamy gł±ba. W dużym garnku gotujemy wodę. Do gotuj±cej się wody wkładamy kapustę na ok. 10/15 min. Po tym czasie wyjmujemy j± z garnka i zdejmujemy z niej kolejne li¶cie. Wybieramy te najładniejsze. Jeżeli jest taka potrzeba to ¶cinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.

 

Farsz:

Mięso wieprzowe mielone przyprawiamy sol±, pieprzem, majerankiem. Dodajemy 1 jajko oraz start± cebulkę. Cało¶ć ł±czymy.

 

Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa.

 

Goł±bki:

Farsz nakładamy na li¶cie kapusty i formujemy goł±bki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki li¶cia do ¶rodka, a dopiero potem formować roladki. Gotowe goł±bki obsmażamy na patelni a następnie przekładamy do garnka w którym będziemy je gotować (spód garnka należy wyłożyć pozostałymi kilkoma li¶ćmi kapusty).

 

Na patelnie w której obsmażali¶my goł±bki wlewamy przecier pomidorowy, cało¶ć chwile podgotowujemy i doprawiamy. Jeżeli sos jest za rzadki można zagę¶cić go m±k±.

Następnie wlewamy do naczynia w którym znajduj± się goł±bki i dusimy cało¶ć około 1 godziny.  

 

 goĹ‚Ä…bki 1.JPG

Durszlak.pl Blogi Lista Blogów Kulinarnych Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych