DeliciousEating

Wieprzowina

Gołąbki z ryżem i mięsem

 

gołąbki 2.JPG

 

Kapusta:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę na ok. 10/15 min. Po tym czasie wyjmujemy ją z garnka i zdejmujemy z niej kolejne liście. Wybieramy te najładniejsze. Jeżeli jest taka potrzeba to ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.

 

Farsz:

Mięso wieprzowe mielone przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy 1 jajko oraz startą cebulkę. Całość łączymy.

 

Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa.

 

Gołąbki:

Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Gotowe gołąbki obsmażamy na patelni a następnie przekładamy do garnka w którym będziemy je gotować (spód garnka należy wyłożyć pozostałymi kilkoma liśćmi kapusty).

 

Na patelnie w której obsmażaliśmy gołąbki wlewamy przecier pomidorowy, całość chwile podgotowujemy i doprawiamy. Jeżeli sos jest za rzadki można zagęścić go mąką.

Następnie wlewamy do naczynia w którym znajdują się gołąbki i dusimy całość około 1 godziny.  

 

 gołąbki 1.JPG

Durszlak.pl Blogi Lista Blogów Kulinarnych Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych