DeliciousEating

Inne

Śledzie w śmietanie z ogórkiem i jabłkiem

7

Tradycyjny piątkowy obiad u mnie w domu to przeważnie śledzie.

Poniżej propozycja mojej mamy na przygotowanie tego dania.

 

3 płaty śledzi solonych kroimy w plasterki i płuczemy z 3 / 4 razy, żeby nie były zbyt słone po czym przekładamy je do osobnego naczynia.

 

 

W między czasie 2 cebule kroimy w krążki dodajemy do tego kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, cukier i ocet do smaku oraz odrobine wody – składniki te wstawiamy na mały gaz do zagotowania (aż cebulka zmięknie) następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Na śledzie wędruję druga warstwa czyli 1 ogórek kiszony starty na tarce.

 

 

Kolejno 1 jabłko również starte na tarce.

 

 

Następnie przygotowana wcześniej cebulka z dodatkami.

 

 

Całość mieszamy ze zakwaszaną śmietaną i odstawiamy na 2 godzinki do lodówki.

 

 

 

Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

 

 

 

S M A C Z N E G O !!

Durszlak.pl Blogi Lista Blogów Kulinarnych Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych